TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK – PETEK, 20. 11. 2020

Letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk izpostavlja slogan »Zajtrk z medom – super dan« in se vrača k svojim začetkom.

Spoštovani starši in skrbniki!

 

Trenutne epidemiološke razmere, ki jih povzroča COVID-19, so negotove in zaostrene, zato letošnjega projekta v obliki, ki smo ga bili vajeni ni mogoče izvesti. To leto se nam ne bodo pridružili čebelarji iz Čebelarskega društva Lukovica, ki so nam vsako leto podarili med ter se nam pridružili pri zajtrku in otrokom prikazali zanimivosti iz sveta čebelarjev.

Kljub temu vabimo starše, da doma sodelujete pri projektu in na takšen način skupaj obeležimo njegovo okroglo (že deseto) obletnico.

Čas, ko so otroci doma, odpira nove možnosti za osveščanje o pomenu zajtrka in zdrave prehrane tudi v boju proti novemu koronavirusu. Stroka namreč opozarja, da je zelo pomembno redno začeti dan z zajtrkom, ki telo oskrbi s potrebno energijo in hranilnimi snovmi. Zajtrkovanje pozitivno vpliva tudi na učenje, saj se izboljša reševanje kompleksnih nalog, logično sklepanje in aritmetika, reševanje problemov, pozornost ter spomin. Ker smo zaradi upoštevanja ukrepov za zajezitev širjenja virusne bolezni COVID-19 več doma, predlagamo, da že pred dnevom slovenske hrane otroke še bolj spodbujate k rednemu zajtrkovanju in jih spodbudite, da si na ta dan kar sami, ali pa s pomočjo odraslih, pripravijo zajtrk, ki bo vključeval živila, ki sestavljajo Tradicionalni slovenski zajtrk. To so kruh, maslo, med, mleko in jabolko. Čas, ko več ostajamo doma lahko izkoristimo tudi kot priložnost, da izboljšamo prehranske navade tako pri otrocih, kot pri sebi.

Na Zvezi slovenske podeželske mladine so v ta namen na njihovi spletni strani https://zspm.si/tradiconalni-slovenski-zajtrk/ pripravili veliko uporabnega materiala (družabne igre, delovne liste, interaktivne vaje, spletne igre …), prav tako naj bi bil kmalu predstavljen tudi video o dečku Lovru s katerim želijo predstaviti pomen lokalne slovenske hrane ter ob tem glavne sestavine Tradicionalnega slovenskega zajtrka.

Ko ostajamo doma, lahko več časa s pridom namenimo tudi branju. Kulturni bazar, ki ga vodi Ministrstvo za kulturo, je pripravil izbor najboljših otroških in mladinskih knjig ter izbor strokovne literature na temo hrane in prehrane, ki je dosegljiv na povezavi: https://www.nasasuperhrana.si/tradicionalni-slovenski-zajtrk/izbor-kakovostne-literature-na-temo-prehrane/

Več o projektu Tradicionalni slovenski zajtrk najdete tudi na spletni strani www.nasasuperhrana.si. Ogledate si lahko tudi izobraževalni video o sestavinah Tradicionalnega slovenskega zajtrka, ki ga najdete https://www.nasasuperhrana.si/tradicionalni-slovenski-zajtrk/aktualno/tzs-izobrazevalni-video/.

Če ste pripravljeni deliti nekaj utrinkov vašega Tradicionalnega slovenskega zajtrka z nami in ostalimi starši nam lahko na elektronski naslov domaci.utrinki@gmail.com pošljete nekaj teh utrinkov, objavili jih bomo na naši spletni strani.  

 

Želimo vam obilo zdravja in pa dober tek!

 

Vodstvo VVE Medo

(Skupno 102 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost