OBVESTILO STARŠEM – GLEDE ZDRAVSTVENEGA STANJA OTROK!

 

Že v prvih dneh novega šolskega leta se je pojavila težava, kako razločiti med simptomi novega koronavirusa in znaki drugih sezonskih okužb ter ali torej na okužbo z novim koronavirusom testirati vsakega otroka z znaki prehlada.

Pediatri so skupaj s pristojnimi službami dosegli konsenz oz. uvedli merila po katerih bodo otroke napotili na ODVZEM BRISA za virus SARS-CoV-2.

Otroci, ki obiskujejo vrtec in prvo triado OŠ in bodo imeli naslednje blage znake okužbe dihal:

  • izcedek iz nosu in zamašen nos,
  • bolečine v žrelu,
  • driska in bruhanje ter
  • temperatura do 38˚C;

bodo OSTALI DOMA, predvidoma tri dni, tudi če ne bodo imeli povišane telesne temperature ali driske. V tem času se vidi ali simptomi izzvenijo ali pa se razvijejo v kaj več. V vsakem primeru morate starši kontaktirati pediatra.

Bodo pa na testiranje napoteni tisti otroci, ki so bili poleg naštetih bolezenskih znakov tudi v stiku z osebo, okuženo z boleznijo COVID-19, ali tisti otroci, katerih starši ste zdravstveni delavci oziroma ste zaposleni v domu starejših občanov. Na testiranje bodo prav tako napoteni tisti otroci, ki bodo imeli vročino nad  38˚C ali še katere druge bolezenske znake.

Ob tem bi želeli poudariti, da bomo v VVE Medo dosledno spoštovali vsa priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje, kar pomeni:

  1. Če starši pripeljete v vrtec otroka, ki kaže očitne znake bolezni (vročina, slabost, apatičnost…), bo strokovna delavka otroka ob sprejemu zavrnila.
  2. Če bo otrok v vrtcu nenadoma zbolel (vročina, slabost, bruhanje, driska, apatičnost…), bo o tem strokovna delavka obvestila starše. Otrok bo do prihoda staršev počival v izolacijski sobi, ločen od ostalih otrok z namenom, da se prepreči širjenje morebitne nalezljive bolezni.

Starši oz. skrbniki, katerih otrok zboli med bivanjem v vrtcu, ste dolžni priti po obolelega otroka takoj, ko vas o tem obvesti vrtec.

V primeru, da otrok zboli, ostane doma. Bolan otrok v vrtec ne sodi!  Starše prosimo, da nam javite razlog odsotnosti.

Blažji kašelj in nahod v primeru, da se otrok dobro počuti, nista razlog, da bi otrok ostajal doma.

Prosimo pa vas, da ob ponovni vključitvi otroka po preboleli bolezni ali okužbi, spoštujete priporočila pediatra oz. smernice NIJZ (priloga 1).

 Vsi si želimo, da so vrtci in šole odprti in da delujejo normalno, zato je izjemnega pomena, da vsi skupaj spoštujemo oz. izvajamo ukrepe za preprečevanje širjenja COVID-19.

 

Želimo vam obilo zdravja!

 

                                                                                                                Pripravila: Nuša Marinc, OPZHR za VVE Medo

 

Prilogi:

(Skupno 215 obiskov, današnjih obiskov 1)